Fandekke

“Fandekke” er deværre udsolgt fra forlaget, men den kan købes som e-bog hos www.saxo.dk

Ursula vokser op på en fjern landegn, hvor tågen ligger tæt, æbletræerne bærer tunge frugter og pløjemarken er let at synke i. Under en brand, hvor alle tror hun er omkommet, flygter hun gennem kloaknettets labyrintiske gange til storbyen. Her forsøger hun at leve et normalt liv blandt gadens ensomme eksistenser. Ursula søger manden, som ikke blot er den store kærlighed, men også faren til hendes søn, der siden fødslen har været stum.

Fandekke hedder sømanden, som kommer til at spille en hovedrolle i Charlotte Weitzes roman. Navnet minder om Den Flyvende Hollænders Vanderdecken, spøgelsesskipperen, som blev dømt til at sejle på havet til evig tid. I Fandekke blander det realistiske sig også med det eventyrlige på en både grum og poetisk måde.

“Inden et barn bliver født, sætter englen en lygte på barnets hoved. Englen tager barnets sjæl ved hånden og fører den rundt i verden. Hver aften kommer barnets sjæl tilbage og bor i morens krop. En dag må sjælen bøje sig, nu skal den bo i fosteret. Englen rører barnet ved munden og slukker lygten på dets hoved. Barnet bliver født, giver sig til at græde og glemmer alt hvad det har set. Sjælen fødes med et savn”.

Pressen skrev om Fandekke:

…”En sjælden smukt skrevet, lettonet, morsom, rørende og samtidig dybt kompliceret fortællingen om at blive voksen og finde hjem. (…) Hendes skrift er vilter og frodig, tæt, tyk og duftende som de mosser og jordbunde der udgør den ene pol i “Fandekke”. (…) Det er en fornøjelse at læse “Fandekke”. Charlotte Weitze har stor sproglig beherskelse og et fortællemæssigt overskud, og så kan hun skabe sanselige og suggestive stemninger, der bliver liggende i baghovedet længe efter (…) det er fabelagtigt smukt gjort” (Mai Misfeldt, Berlingske Tidende).

…”Man er aldrig helt sikker på, hvad der egentlig sker, eller hvilken betydning det har. Fortællingen følger ikke den logik og orden, vi kender fra hverdagen. Der er snarere tale om drømmenes logik. Dette afspejles i måden Weitze skriver på. Sproget er klart, men virkningen er ubestemmelig og uendelige glidninger, hvor man mister fornemmelsen af tyngde, sted og tid (…) Charlotte Weitze behersker det tågede og vægtløse, som hun på forbløffende vis skriver frem gennem et klart sprog”… (Ove Christiansen, Kristeligt Dagblad).

…”Det er i det hele taget Weitzes grundpræmis, at vi er meget mere – vel at mærke beåndet – natur, end vi går og tror, at den trækker i os, løber gennem hver en åre, farver vores sjæl. Mennesket er ikke en psykologisk porøs mekanisme i Fandekke, men en dunkende organiske del af naturen, på vandring i skæbnens netværk af vildveje og blindgyder”… (Ralf Christiansen, information).

Fandekke er blevet anmeldt i:

Berlingske Tidende 20. Marts 2001 (http://www.berlingske.dk/kultur/artikel:aid=91787/)

Kristeligt Dagblad 20. Marts 2001

Politiken 20. Marts 2001 (http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=152617)

BT 20. Marts 2001

Ekstra Bladet 21. Marts 2001 (www.ekstrabladet.dk/visArtikel.iasp?pageid=121871)

Information 23. Marts 2001

Weekendavisen 23.-29. Marts 2001

Jyllandsposten 27. marts 2001

Fyens Stifttidende 27. marts 2001

Litteraturtidsskriftet Standart september 2001

Danish Literary Magazine efteråret 2001