Den afskyelige

Samlerens Forlag 2016

Heidi har taget job på hospitalet for at være tæt på sin søster. Det er syv år siden, at Angelica kom ud for landets sidste skisportsulykke. Hvad der egentlig skete dengang, er aldrig blevet helt klart, men Angelica skulle mødes med nogen, og Heidi lovede ikke at fortælle det til forældrene.

Siden er sneen smeltet på Klaftafjeld, verden er blevet varmere.

På hospitalet møder Heidi Kenneth, som døjer med øget svedproduktion. Kenneth er over to meter høj og har kraftig hårvækst. Han har ingen familie og taler ikke gerne om sin fortid, men Heidi forelsker sig hovedkulds. Med sine svedproblemer er Kenneth påvirket af klimaforandringerne og optaget af at modvirke yderligere temperaturstigninger. Men hvad kan det enkelte menneske stille op og hvor langt vil det gå?

Den afskyelige udspiller sig i Norden i nær fremtid, hvor klimaforandringerne er slået igennem. En vild og vidt forgrenet fortælling om fanatisme og stor kærlighed.

I forbindelse med research til romanen har Charlotte Weitze været tilknyttet “Free Word Centre” i London, som har arrangeret to legatophold, som var støttet af den engelske og den danske kunstfond. Dels et i april 2014, læs dagbogsreportage om opholdet her. Og et ophold i juni 2014, hvor hun deltog i konferencen “Tipping point”, for videnskabsfolk og kunstnere som arbejder med klima mødes. Læs mere om det her. Læs interview i Kristeligt Dagblad her, Politiken her. Alle interviews handler om opholdet i London, samt Charlotte Weitzes tanker om, hvorledes kunst kan være med til behandle et emne som klimaforandringer.

Sommeren 2013 kunne man følge hendes researchproces gennem 20 udsendelser på Radio24syv i programrækken “Den store roman”. Her var hun radiovært og havde forskellige gæster i studiet, som hjalp med skriveprocessen. Udsendelserne kan også høres som podcast og downloades her

ANMELDELSER

Berlingske Tidende
* * * * *
“Anbefales skal (den). Varmt. Hvis man tør bruge det udtryk.”

Ekstra Bladet

* * * * *
“Åndeløs og overraskende læsning fra start til slut.”

Nordjydske
* * * * *
“Afskyeligt velskrevet klimaroman.”

Dagbladenes Bureau
* * * * *
“Charlotte Weites stil er en finurlig blanding af myte og virkelighed, metafysik og rationalitet”.

Kulturkapellet
Weitzes plot er raffineret og mærkeligt uden at være fortænkt, men hendes særlige kunst er sproget, som på én gang er enkelt og uhyre nuanceret og farverigt (…). Det er en rystende rig roman, hvor der i bogstavelig og metaforisk forstand er højt til loftet.

Jyllandsposten
* * * *
“Der ligger et stort og originalt stykke arbejde i at skrue den realistiske roman med dens fokus på især psykologisk troværdighed sammen med dels en spændingskurve, dels fantastiske elementer, dels den prætraumatiske klimaroman.”

Kristelig Dagblad
* * * *
“At karakterisere romanen som dystopisk er ikke en overdrivelse.”

Weekendavisen
“En knoklet og knagende god roman om kærligheden mellem en frostbidt kvinde og en overophedet mand, der lige så flippet fabulerer som nøgternt miljøregnskabsførende udvikler sig til reelt, plotintrikat og actionfyldt drama. Den er i den grad et skrummel, men det er de bedste romaner jo altid”
(Omtalt af Lars Bukdahl)

Information
“Særlig fin er den måde, man opdager, at de fleste skikkelser i romanen er en slags mutanter. Det er som om generne selv prøver at finde en løsning på klimakrisen, og så får alle haler og luffer og særligt kolde indre organer.”

Elle
“En forrygende og spændende dystopi, der både underholder og sætter tanker i gang.”

Sustain Daily
“Vi er vilde med, at Charlotte Weitzes vinkel på klimaforandringerne er den menneskelige.”

Litteratursiden.dk
“Charlotte Weitze er en mester i at sammenflette genrer og tematikker i nye overraskende konstellationer, og ’Den afskyelige’ er ingen undtagelse. Romanen er en underfundig sammenblanding af klimapolitisk roman, dystopi, kærlighedsroman og samfundssatire. Det er ikke hver dag, man ser den konstellation, og jeg var både berørt og underholdt under læsningen”.

Bibliotekernes lektørudtalelse
“En original læseoplevelse, der vil appellere til læsere af nyere dansk litteratur og læsekredse (…) Hele forfatterskabet emmer af originalitet og kvalitet.”

INTERVIEWS

Skønlitteratur på P1, 6. april 2016:
Hør interviewet her

Weekendavisen 8. – 14. april 2016

Politiken Bøger, fredag d. 15. april 2016

Nordvestnyt, fredag d. 15. april 2016

Jyllandsposten, mandag d. 18. april 2016

Forfatteren, (Dansk Forfatterforening), #2, 2016

Sustain Daily oktober 2016, læs her

Den Røde Sofa. Radiointerview til Den2Radio. Hør her

Interview til PlotCast maj 2017. Hør her

Interview til magasinet Folk og Kirke februar 2018. Læs her


HJEMMESIDE/BLOG OM AT LEVE BÆREDYGTIGT

Læs “2030-planen.dk” eller følg facebooksiden “2030-planen”


RADIOUDSENDELSER OM RESEARCHEN TIL ROMANEN

16 radioudsendelser blev sendt på Radio24syv i 2013 under titlen: Den store roman. Lyt her

What do you want to do ?

New mail